Dr. Nihat TANFER
AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ UZMANIDr. Nihat TANFER
AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ UZMANIDt. Zehra Yılmaz
DİŞ HEKİMİDt. Zehra Yılmaz
DİŞ HEKİMİDt. Cemile Y. ERDEMİR
DİŞ HEKİMİDt. Cemile Y. ERDEMİR
DİŞ HEKİMİ
Hemen Bilgi al
DİŞ SAĞLIĞI
DİŞ AĞRISI
DİŞ ESTETİĞİ
DİŞ ESTETİĞİ (CEREC)
DİŞ ETİ HASTALIKLARI
DİŞ KIRILMASI
DİŞ TAŞLARI
DİŞLERDE HASSASİYET
EKSİK DİŞLER
AFT – AĞIZ YARASI
AĞIZ BAKIMI
AĞIZ KANSERİ
AĞIZ KOKUSU TEDAVİSİ
DİŞ HEKİMİ KORKUSU
DİŞ SIKMA
ALL ON FOUR İMPLANT TEKNİĞİ
BOX TEKNİK
İMPLANT TEDAVİSİ
PRF NEDİR ?
DİŞ İPİ KULLANIMI
HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Diş Sıkma / Bruksizm
Diş sıkmanın belirtileri nelerdir?
Gece uykuda farkında olmadan dişlerinizi sıkıyorsanız veya bir yakınınız bu konuda sizi uyardı ise sizde bruksizm var demektir. Bu rahatsızlık, baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ağzı açarken ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya çenede kaymalar şeklinde belirtilerle kendini gösterir. Çoğu kez klinik belirti vermeden, yıllarca devam eden, bazen de akutlaşıp, insanları adeta canından bezdiren bir rahatsızlıktır. Diş hekimleri bruksizm hastalarını klinikte muayene ettiğinde, dişlerin kesici kenarlarında aşınmaya bağlı diş boylarının kısaldığını, diş yüzeylerinde çok ince çatlakların oluştuğunu görebilirler. Ayrıca hastalarda diş mine dokusunun incelmesine bağlı, soğuk- sıcak hassasiyetleri fazla olmaktadır. Bu hastalarda herhangi bir travma yokken diş mine kırıkları ya da daha önceden yapılmış restorasyonların kırılması gibi durumlarla da karşılaşılır.
Farkında olmadan çene ekleminizde ve yüz kaslarınızda, aşırı yüklenmeye sebep olabilecek şekilde dişlerinizi sıkar ya da gıcırdatırsanız, ileriki dönemlerde eklemde bozulmalara yol açarak, kalıcı çene eklemi rahatsızlıkları oluşturabilirsiniz. Ayrıca çene eklemi rahatsızlıkları, çene ve yüz bölgesinde maruz kalınan bir travmayla da gelişebilir.
Diş Sıkmanın Tedavisi
Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır.
Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbiriyle temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan “gece koruyucuları”, diş gıcırdatması sorununun tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucuları genellikle tek başına yeterli olamayabilir.
Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerin de uygulanması gerekmektedir:
•Stres terapisi
•Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler
•Kas gevşetici ilaç uygulanması
•Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi
•Eksik olan dişlerin yerine konulabilmesi için protez uygulamaları.
DİŞ GICIRDATMA (BRUKSİZİM)
Pek çok alanda kullanılan botox bruksizim şikayeti olan hastalarda da oldukça etkilidir. Çiğneme kası olan masseter kasının belirli noktalardan yapılan botox enjeksiyonu, kastaki stresi ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırıyor. Böylece kasta rahatlama sağlanıyor ve geceleri diş gıcırdatma ,diş sıkma olayı bitiyor.
Bu uygulama sırasında çiğneme kaslarına herhangi bir zarar verilmediği gibi çiğneme sırasında hiçbir problem yaşanmaz. Bu tedavide sadece istem dışı kasılmalar, kontrol dışı sıkmalar ortadan kalkar.
Uygulama süresi 5-10 dk gibi kısa bir süredir. Hastanın durumuna göre botox etkisi 6 ay sonra geçeceğinden ikinci bir uygulama da gerekebilir. Bir çok hastada ikinci uygulamadan sonra bruksizim problemi ortadan kalkmaktadır.